
۱۰ نکته که باید در مورد وارنیش بدانید ؟
“آلودگی وارنیش، مشکل معمول در بسیاری از روغن های توربین گازی است. آیا این نوع از آلودگی خواص قطبی دارد؟ مقالات متعددی در مورد آلودگی وارنیش، عوامل ایجاد و راه های مقابله با آن بحث و بررسی کرده اند. در بیشتر این مقالات، ویژگی قطعی محتوای وارنیشی، به عنوان یک واقعیت ثابت شده پذیرفته شده است.لکن پژوهش ها و آزمایشات ما چنین مساله ای را تایید نمی کند. نظر شما در این مورد چیست؟”
به طور کلی، ویژگی قطبی وارنیش، پذیرفته شده است هر چند می تواند در بردارنده اجزایی با خواص غیر قطبی باشد. تعیین نوع دقیق وارنیش کار ساده ای نیست چرا که از یک نوع ساده تشکیل نشده است. عوامل متعددی بر نوع وارنیش ایجاد شده اثر گذار هستند، از جمله شرایط عملکرد، نوع روغن و محیط.
در راستای دستیابی به پارامترهای خاص ویژگی های وارنیش، ۱۰ نکته در مورد وارنیش تاثیر گذار بر روانکاری سیستم، باید فراگرفته شود.
۱- تشکیل وارنیش می تواند با اکسایش و پلیمریزه شدن روانکار و دیگر سیالات، و یا دیزلی شدن و کاهش کیفیت حرارتی در نتیجه فشار القایی آغاز شود. شکل زیر مکانیسم ابتدایی تشکیل وارنیش را نشان می دهد. هر چند عوامل بسیار دیگری نیز وجود دارند، لکن عوامل مذکور بیش تر مد نظر هستند.
۲- به طور معمول، وارنیش از نظر اندازه در حد ذرات زیر میکرونی و از نظر محتوا در درجه اول، شامل مواد کربن دار یا اکسیدهای به هم چسبیده است. منشاء اجزای آن می تواند مربوط به ترکیبات اکسیدشونده در نتیجه حرارتِ روغن پایه و افزودنی ها، فلزات و سطح تجهیزات یا انواع آلوگی مانند گرد و غبار و رطوبت باشد. در معرض گرما و سرما قرارگرفتن روغن به طور متناوب نیز کاهش کیفیت حرارتی و اکسایش را موجب می شود.
۳- تشکیل وارنیش و لجن، موجب رسوب دهی اکسید های نامحلول با وزن مولکولی بالا از روغن می شود. با توجه به اصالت قطبی بودن آن ها، چنین اکسیدهایی در روغن های پایه غیرقطبی مانند روغن های توربین، حلالیت کمی دارند.
۴- از پیامدهای آن ایجاد لایه نامحلولی است که سطوح داخلی اجزای ماشین را پوشانده و موجب بد عمل کردن و محدودیت حرکت اجزای متحرک مانند شیرهای سِروُو می شود.
۵- نشت وارنیش روی اجزای داخلی ماشین، ظاهر آن ها را از حالت برنزه به تیره با پوشش لاکی در می آورد.
۶- همچنین وارنیش می تواند در نتیجه هواکشی . ایجاد حباب های هوا، در نتیجه انبساط آدیاپاتیک در مناطق بارگیری ایجاد شود. این حباب های هوا، که خیلی سریع فشرده می شوند موجب تخریب حرارتی روغن و افزودنی ها می شوند.
۷- استوک های پایه گروه ۲ در مقابل مراحل اولیه اکسایش و تشکیل محصولات جانبی حاصل از آن، مقاوم ترند. لکن این استوک های پایه با افزایش محصولات جالبی حاصل از اکسایش، به دلیل بالاتر شدن سطح قطبیت شان، بیش از پیش، مستعد تشکیل وارنیش می شوند.
۸- شرایط عملکرد مانند، مناطق با اختلاف فشار بالا، سکون روغن به مدت طولانی و آلودگی هایی مانند آب می تواند اکسایش را تشدید کند.
۹- علاوه بر تیره شدن روغن، به طور بصری حضور وارنیش را می توان با وجود هر باقیمانده قیر مانند یا چسبناک روی شیشه، سطوح داخلی اجزای ماشین، اجزای فیلترها و جداکننده های سانتریفیوژ تشخیص داد.
۱۰- همچنین حضور وارنیش می تواند توسط آنالیز روغن به وسیله طیف سنج تبدیل فوریه مادون قرمز[۱] (FTIR)، فراسانتریفیوژ[۲]، رنگ سنجی[۳]، وزن سنجی[۴] و رنگ سنجی تکه غشایی[۵] (MPC)، رصد شود.
[۱] Fourier Transform InfraRed spectroscopy
[۲] Ultracentrifuge
[۳] Colorimetric analysis
[۴] Gravimetric analysis
[۵] Membrane Patch Colorimetry
causes sticking and